fbpx

Sisutekstide kirjutamine sotsiaalmeediasse – mis on edu võti?

Sisutekstide kirjutamine sotsiaalmeediasse – mis on edu võti?

Esmapilgul võib tunduda, et tänapäeva sotsiaalmeedia virr-varrist välja paistmiseks on vaja postitada pilkupüüdvaid pilte ja videosid. Tegelikult ei tohiks mööda vaadata ka sisutekstidest – eriti platvormidel nagu Instagram, Facebook ja LinkedIn.

Sotsiaalmeediat kasutab rohkem kui pool maailma rahvastikust ja viimase aastaga on seal toimetajaid lisandunud globaalselt lausa 227 miljonit. Kusjuures märkimist väärib ka statistika, et sisu tarbitakse ja suheldakse keskmiselt 2 tundi ja 29 minutit päevas.

Kvaliteetse visuaalse materjali kõrval on hea sisutekst just see, mis võib sinu postituse konkurentide omast esile tõsta ja potentsiaalse kliendi sinu poole kallutada. Tekste ritta sättides ei tohi aga lasta ennast petta sotsiaalmeedia vabast õhkkonnast – sisu loomine nõuab annet, loovust ja keskendumist. Kui veel võtta arvesse, et postitusi peaks üles minema mitu korda nädalas ning veel mõeldes erinevate kanalite peale, siis võib sisuloojal tekkida nö kirjaniku plokk. Kuidas leida päevast-päeva ideid, mida jagada ning veel nii et need klikke koguks?

Leia inspiratsiooni ümbritsevast

Kui ekraanil laiutab tühjus, mis ootab kuldset sõnaseadmisoskust, aga peas  ulub tuul, siis on ideede leidmiseks võimalusi mitmeid. Alustuseks võiks läbi vaadata varasemalt tehtud postitused – nende seast võid leida teema, mida edasi arendada või avastada hoopis miskit, millest pole veel kordagi kirjutatud. Ka konkurentide kanalitele pilguheit võib mõtte liikuma lükata, sest alati on huvitav vaadata, millisest vaatenurgast lähenevad teised.

Kui aga otsid inspiratsiooni laiast ilmast, on abiks Pinterest. Sisesta märksõna ning sekunditega leiad tohutus koguses jooniseid, graafikuid ja kõike muud, mis edasi viib. Selleks aga, et ideed rändama ei läheks, võta aega loovaks mõtlemiseks ja pane ideed kirja, sest nii on hea hiljem märkmete juurde tagasi tulla.

Tunne oma brändi

Väljakujunenud stiil võimaldab vaatajaskonnal brändi hõlpsasti tuvastada ja postitusega samastuda. Kaubamärgi hääl peab olema kooskõlas selle olemusega ning võib olla just selline nagu soovid – vaimukas, sõbralik, tõsine, motiveeriv jne. Ja kui soovid, siis saad seda erinevate sotsiaalmeediate jaoks veidi kohandada – näiteks on ka muidu vaimukate postitustega brändid LinkedIn platvormil formaalsemad ning kui kord alustad, siis hoia oma häält ja jälgi seda iga postituse kirjutamisel.

Vähem on rohkem

Sotsiaalmeedias ei ole kellelgi aega pikkadeks sissejuhatusteks ega keerulisteks sõnastusteks. Kirjutama peab lühidalt ning asuma kohe oma mõtte juurde. Ühelt ideelt teisele liigutakse näpuviipega, seega ole kaval ja haara tähelepanu napisõnaliselt.

Sisuteksti lühikesena hoidmiseks on tähtis keskenduda ühele teemale. Ära aja lugejat segadusse erinevate sõnumite, teemade või mitmete küsimustega ühes postituses. Mida konkreetsem sisu, seda parem – sõnum peaks arusaadav olema juba esimese või hiljemalt teise lause lõpuks.

Struktureeri oma sisu

Teksti struktureerimine sotsiaalmeedias erineb traditsioonilisest sisuloomest, sest ei ole ruumi sissejuhatuseks, arenduseks ja kokkuvõtteks, järelsõnast rääkimata. Küll aga saab oma mõtteid esitleda nii, et need oleksid lihtsasti loetavad ning loogilised.

Hea nipp on jaotada tekst lõikudeks – tihtipeale kasutatakse lähenemist, kus küsimus või hüüdlause esimesena ning pikem, seletavam tekst teise lõiguna selle järel. Nii haarad eraldi seisva lausega pilgu ning tekitad huvi uurida lisa.

Teine mõte on kasutada nimekirju, esitledes sisu punktidena ja miks mitte anda värvi emotikonidega Sel viisil on lugejal lihtne jälgida, millal algab uus mõte. Ühe pika lõiguna presenteeritud mõtted sotsiaalmeedias võivad küll oma sisult olla head, kuid on suur võimalus, et sellest keritakse koheselt edasi, sest jutt tundub liiga pikk.

Usalda, aga kontrolli

Sisutekste kirjutades kontrolli üle faktid, statistika, aastaarvud ja kõik muu. Ära usalda vaid ühte allikat, sest internet on lai ning valeinfot või lihtsalt vananenud sisu on kõikjal. Publikule paku neid kõige värskemaid kilde, sest nii näitad ennast eksperdina.

Ilmselt kõige tähtsam asjaolu, millest tihtipeale vaadatakse mööda, on õigekiri. Kui teksti kirjutades tekib küsimusi koma asukoha või mõne sõna kirjaviisi kohta, kontrolli see kindlasti üle, sest isegi kui sisu on hea, jätavad kirjavead halva mulje.

Eesti Keele Instituut on siin meie parim sõber, kellele võib nii helistada kui ka veebist infot uurides abi saada. Nendelt leiad tuge nii õigekirja, sünonüümide leidmisega, võõrsõnadega ja palju muud huvitavat. Kõike seda tuleks kontrollida nii teksti kirjutamise ajal, kuid lisaks ka hetk enne postituse ülespanekut, sest ikka võib midagi kahe silma vahele jääda.

Sisuloome ja ka tekstide kirjutamine sotsiaalmeediasse on omaette kunst, kuid nagu ikka, harjutamine teeb meistriks! Kui jälgid jagatud nippe, saavad postituste huvitavad, soravad ja korrektsed, millega köidad publiku huvi ka tänapäeva infokülluses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *