fbpx

Kuidas luua kvaliteetset videosisu?

Formaat, mis aina populaarsust kogunud, jätkuvalt ka täna, on video ning seda eriti kanalite nagu TikTok, Instagram Reels ja Youtube Shorts tõusuga viimastel aastatel. Lühike ning kaasahaarav liikuva pildiga sisu on lihtne „viraalseks“ minema, suurendades nii persooni, ettevõtte või brändi jälgijabaasi.

Videod on muutunud publiku eelistatud viisiks, kuidas informatsiooni kätte saada ja seda põhjusega – võrreldes tekstiga on videod mitmekülgsemad. Need võimaldavad sättida kaadrisse tihedalt sisu, haaramaks vaatajate huvi juba esimestel sekunditel. Kui mõelda, on ju millestki video vaatamine palju meeltlahutavam, kui selle kohta lugemine. Just see on ka põhjuseks, miks sotsiaalmeediast leitud klippe jagatakse 12 korda rohkem, kui tekstipõhiseid postitusi. Küll aga on sisu tohutult ning eristumiseks peavad postitatud videod olema kvaliteetsed ja ennekõike silmapaistvad.

Varustus

Kui veel paar aastat tagasi pidid ettevõtted paari klipi filmimiseks palkama professionaalse videograafi või lausa terve võttegruppi, siis tänapäeval see enam nii ei ole. Loomulikult võib ka oma ala ekspertide abi kasutada, kuid kui soovid postitamises olla järjekindel, siis võib see nii minna üpriski kulukaks.

Nutitelefonide kaamerad on pea sama vinged kui erilised kaamerad ning nendega filmimine kordades lihtsam. Parima sisu loomiseks on esimene soovitus avada kaamera äpp oma telefonis ning katsetada, millised funktsioonid seal eksisteerivad. Kõige tähtsam on jälgida, et kaamera lääts oleks puhas ning fookus paigas – keegi ei soovi vaadata udust halva kvaliteediga videot, kui see just ei ole taotluslik.

Varustuse osa, mis sinu sisu kordades professionaalsemaks muudab ja mis kõigil kindlasti olema peaks, on statiiv. See tagab sujuva kaadriga video ning nii väldid värisemist, mis klippide vaatamise ebameeldivaks võib muuta. Lisaks tuleb statiiv kasuks, kui võttegrupp koosneb vaid ühest inimesest ning nii saad tehnika panna filmima, asudes ise kaamera ette esinema.

Kvaliteetse videoklipi saavutamiseks on tark ära kasutada naturaalset päevavalgust, aga kuna alati ei ole see võimalik, siis soovitame soetada rõngasvalgusti. Väike lisavidin, mille kasutamine on imelihtne ning kvaliteetne mudel jätab tõelise stuudiovalguse mulje.

Filmimine

Video tegemine ei tähenda ainult salvestusnupu vajutamist, seega kui vajalik varustus olemas, siis võta aega, et läbi mõelda kogu protsess – mida või keda filmid, milline on taust, kas video on liikuv või staatiline, kas heli lisad hiljem ja mida sul filmimiseks vaja on. Kui detailid on läbimõeldud, läheb filmimine palju ladusamalt, sest plaan on ees ja visioon loodud.

Üks tähtsamaid aspekte, mida tuleks jälgida, on taust. Lihtsate ja lühikeste lahenduste jaoks ei ole vaja soetada professionaalidele mõeldud taustasid, mis liialt ruumi võtavad ja ennast ära ei tasu. Seega vaata enda ümber ringi ning mõtle, mis sobiks – olgu see siis mõni sein, terve maja või hoopis midagi muud. Kui oled aga päris algaja, on kõige lihtsam kasutada tühja valget seina. Neutraalne taust aitab katsetada ja nii saad näiteks lühikese klipi valmis teha, misjärel kohe vaadata, kas näeb ka esitatuna sama hea välja.

Visioon ja plaan paigas, sobiv taust leitud ning kaamera-statiiv üles seatud, katsed tehtud ning saabki tööle asuda. Klippe filmi pigem rohkem kui vähem, sest alati saab ebavajaliku sisu ära kustutada, kuid uuesti täpselt samasugust videot teha on raske. Seega salvesta julgelt nii palju kui võimalik ja kui filmimine juba rohkem käpas, siis miks mitte ka sama sisu erinevate nurkade alt jäädvustada. Nii saad pärast kõike läbi vaadates otsustada, mis jääb ja mis läheb.

Video töötlemine

Ka monteerimine ja muu töötlemine on tänapäeval tehtud lihtsaks ning kättesaadavaks. Kui enne kasutati selleks üsnagi keerulisi ja hinnalisi rakendusi nagu Adobe Premiere Pro või Apple Final Cut Pro, siis nüüd on lisaks neile võimalusi tulnud juurde. Muuseas ei ole enam vaja seda kõike teha arvutis, vaid saad nii filmimise, töötlemise ja üleslaadimise kõik tehtud oma nutitelefonis. Selleks on olemas rakendused nagu: Adobe Premiere Rush, Apple IMovie, InShot. TikTok ja Instagram lubavad esmase videotöötluse läbi viia ka enda rakenduses, mis teeb protsessi veelgi valutumaks.

Loomulikult tahavad kõik teha valmis nii vahva video kui võimalik, kuid soovitame mitte liigselt kasutada erinevaid filtreid, heliefekte ja muud säärast. Sotsiaalmeedias teevad ilma pigem need videod, kus on töötluse lihtsana hoitud ning klippe lõigatud nii, et need omavahel kokku sobiksid. Lihtsat, aga kvaliteetset postitust on mõnusam vaadata ning sellest aru saada – kõik lisafaktorid viivad tähelepanu kõrvale.

Videosisu loomine ei ole kaugeltki nii keeruline, kui välja võib paista ning natukene harjutades suudavad seda teha kõik. Jälgides märgitud punkte, saavutad kvaliteetse ja professionaalse klipi ka ilma kalli varustuse ja töötlustarkvarata. Vaja on vaid huvitavaid mõtteid, konkreetset visiooni, aega ja tahet ning ongi meistriteos valmis üles laadimiseks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *