fbpx

Milline on emojide roll sõnumis?

Emojid – mõned vihkavad, teised armastavad ja osad on nõnda vaimustuses, et mahutavad neid oma mõtteid ilustama nii agaralt, et tähed kaovad nende vahele ära. Emojisid kasutab 92% interneti kasutajatest. Kui palju on aga liiga palju ja kas selle teema juures saab üldse rääkida mingitest reeglitest või normidest?

Me kõik oleme internetis ringi vaadates näinud emojisid ning viimaste aastatega on nende kasutus kommunikatsioonis märgatavalt tõusnud. Neile eelnesid emotikonid, mida kasutatakse endiselt, kuid populaarsed sõnumirakendused uuendavad nad automaatselt emojideks. Kuigi esimesed analoogsed märgid tekkisid telefonidesse Jaapanis juba 90ndate lõpul, siis läänes hakkasid kanda kinnitama värvilised tegelased iPhone’i levikuga, nimelt lisati igasugused naerunäod ja sümbolid iOS5 operatsioonisüsteemiga populaarse telefoni klaviatuuri külge juba jäädavalt. Android tegi sarnase lükke paar aastat hiljem ja tänaseks on keeruline, kui mitte võimatu, leida nutitelefoni, kus ei oleks klaviatuuri küljes emojisid.

Milleks neid kasutada?

Uuring on näidanud, et emojisid sisaldavad säutsud saavutavad 25,4% suurema kaasatuse. Facebooki postitused emojidega saavad keskmiselt 57% rohkem meeldimisi ja 33% rohkem kommentaare kui emojideta postitused. Emojid muudavad Sind ligipääsetavamaks ja teevad brändi inimlikumaks. Kui Facebooki kasutajad vahetavad igapäevaselt omavahel 900 miljonit emojit ilma tekstita, siis võiks spekuleerida, et nende nägemine brändide postitustes tekitab äratundmisrõõmu.

Kuidas võib eksida?

Tuleb hoolikalt mõelda, kas tegevusvaldkond toetaks sellist lähenemist. Toidukauplus, laste sünnipäevakeskus või kino – ükski neist ei ole seotud väga tõsise emotsiooniga ja neil pole ka põhjust, miks nad peaks end kuidagi tõsisena esitlemagi. Kui aga võrdleks seda matusebürooga, advokaaditeenustega või finantsteenustega, siis need on mõned näited, kus võib olukorra valesti hindamisel suhtluses suuri vigu teha.

Analüüsiks võib asetada ennast ka kliendi kingadesse – kui ma olen osapool mõnes juriidilises probleemis, siis ma ilmselt ei ole selle üle väga õnnelik ja advokaadibüroo promotekstile peale vaadates rida värvilisi nägusid silmates tekiks ilmselt vastupidine efekt soovitule. Võimalik, et see võib mõjuda lausa õrritavalt või pisendavalt. Igal juhul ei tundu see brändi/ettevõtte jaoks positiivne, kui klient nendega negatiivse seose loob.

Samuti on soovitatav teada emoji tagamaid, et postitus valesti välja ei kukuks. On teatud emojid, mis on laetud mõne muu tähendusega. Humoorika näitena võime tuua virsiku või baklažaani kujutavad pisipildid, mida noored hoopis teises kontekstis tajuda võivad. Ei ole harv juhus ka see, kui vanemad inimesed kurbust väljendades pisarais naeruemojisid ritta seavad.Vähem teadlikum turundaja võib nii pahaaimamatult alt minna ja algse sõnumi asemel nooremale generatsioonile plaanitust midagi täiesti teistsugust öelda. Seega tuleb igasuguseid sümboleid käsitleda visuaalse keelena, millel on enda arengulugu ja nüansid ning kui teadmis palju, siis meie soovitame pigem jääda minimalistlikuks

Kui palju siis võib?

See on jällegi tunnetuslik küsimus. 59% 18-34 aastastest inimestest leidis, et brändide emojikasutus on liigne. Hea põhimõte, millest lähtuda on see, et kui kõhkled, siis pane vähem. See on selline olukord, kus vähem kasutades ei ole kaotus nii suur, aga liiga agaraks minnes võib soovitud sooja kuvandi asemel lihtsalt kentsakas mulje jääda.

Tasub meeles pidada

Ära lase emojidel enda sõnumile jalgu jääda. Lisa neid ainult siis, kui nad jäävad kirsina tordil. Väldi neile kandva rolli andmist, et teksti lugeja ei peaks mõtlema ega loetu mõtet dešifreerima hakkama. Sõnumit seades tasub meeles pidada, et üldjuhul on hea kommunikatsioon selline, millest saab enamik inimesi üheti aru.

Kui see kõik tundub liiga keeruline, siis võid alati meiega ühendust võtta, et su küsimus koos läbi arutada ja oleme alati vaid kliki kaugusel 👉info@kommagentuur.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *