fbpx

Sisuturunduse ABC

Sisuturundus on turunduskommunikatsiooni alamliik ja selle peamisteks eesmärkideks on teadvustamine, lojaalsuse kasvatamine brändi vastu ning soov viia kokku toode või teenus tema võimaliku tarbijaga ehk müük. Küll aga seisneb tavalise reklaamiga võrreldes erinevus selles, et luuakse lisandväärtust justkui artiklina või väljaande sisu osana. See peaks hiljem aitama kaasa otsuse langetamisel – reklaam ütleb otse, mida pakub, ent sisuturundus on jutustav ja suhtleb kliendiga, jagades teemaga seotud kasulikku informatsiooni ning sellega põhjendab tarbimist.

Sisuturundus peaks olema oskuslik, pakkuma lugejale midagi veel ning kindlasti peaks looja panema paika sihtrühma, kellele sisu toodetakse. Hea paigutus peaks olema justkui haarav olemuslugu või intervjuu ning ei tohiks olla läbinähtav, pigem pakkuma lugejale mõne hea nipi, tooma välja teenuse/toote vajalikkuse või pakkuma lahenduse mõnele püstitatud probleemile või küsimusele.

Alljärgnevalt toome välja kolm mõtet, mida oleks hea juba luues silmas pidada:

Anna kasulikku infot – Peamine eesmärk on luua tarbijaga kontakt ja usaldussuhe. Iga inimene tahab omada väärtuslikke tarkusi ning teha asju väiksema vaevaga – õpeta lugejale mõni uus oskus, jaga kasulikke teadmisi, nippe või vasta enim küsitud küsimustele.

Eristu massist – Sisuturundus peab olema märkamatu ja eristuma otsesest reklaamist. Tavalist tootetutvustus võib kirjutada igaüks, kuid oluline on teose abil suurendada brändi tuntust ja seega luua brändile mõõdetavat kasu. Tänapäeval on levinud sisuturundus artiklite kujul, kuid läheneda võib ka hoopis teise nurga alt – näiteks teha videoklippe, podcaste või hoopis pidada blogi. Valikuid on väga palju, tuleb ainult loovalt mõelda!

Väldi läbinähtavat reklaami – Aruka sisuturunduse näitab ära see, kui lugeja ei saa aru, et tegu on reklaamiga. Kuigi kõik sisuturundusartiklid on märgitud eraldi viitega, siis teleturulikult alustades võib eeldada, et paljud lugejad kajastust lõpuni loe. Ole nutikam ning ürita alati lugejat kaasata. Sisuturundust luues mõtle eelnevalt läbi, et see sobiks väljaande muu sisuga ning ei paistaks üleliigselt silma teiste teemade kõrval.

Kellele sisu toota?

Kõige tähtsam on pidada meeles sihtrühma ning määrata kindlaks persoona. Kindlasti ei ole sisuturunduse eesmärk toota sisu kõigile, sest eelkõige peab see kõnetama potentsiaalset ostjat ja sobima väljaandesse. Sisuturunduses on oluline kõnetada just enda tarbijat ning temaga läbi artikli, video või muu kajastuse kontakt luua. Sisuturundus peab rääkima sellest, mis inimest huvitab ja mitte ainult sellest, mida Sinu ettevõtte talle pakkuda tahab. Kui suudad toodet, teenust või muud kasulikku esitleda piisavalt vajalikuna, siis on klient ka suurema tõenäosusega valmis seda tarbima.

Kuidas sisuturundusartikkel aitab pidevalt pildis püsida?

Kui uudis on aktuaalne ainult reaalajas, siis sisuturundus võib aidata olla märgatav pikka aega. Vali õiged kanalid ning tea, millist meediat potentsiaalne tarbija kasutab, sedasi oled infot otsivale inimesele alati kättesaadav. Olgem ausad, Googledamine on esimene samm, mille inimene teeb, kui ta soovib ostu sooritada ja seega kui oled kirjutanud hea sisuturundusartikli, mis on ka otsingumootoris esikohal, oled automaatselt kliendi jaoks olemas. Ka oma toote või teenuse tutvustust oma veebilehel võiks vähemalt kord aastas uuendada, et info oleks alati aktuaalne ja ladus lugeda. Otsingumootori soosinguks saab tavaliselt sarnaste pealkirjadega ja pöördu ka ise pealkirja luues Google süsteemi poole: “10 nippi kuidas…”, “5 ideed ürituseks…”, “Kuidas ära tunda…” jne.

Sisuturunduse puhul soovitame meeles pidada, et sageli tasub see ennast ära alles pikas perspektiivis, mistõttu on järjepidevus ning läbimõeldud panustamine väga olulised. Sisu loomine aga on omamoodi kunst, mis vajab oskusi, teadmisi ning kogemusi. Selleks, et kasutatud aeg läheks õigesse kohta, anna meile märku, millisena soovid ennast kliendile läbi meedia näidata ning loome koos head sisu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *