fbpx

Geriljaturundus – minimaalsete ressurssidega maksimaalne tulemus

Guerilla marketing ehk eesti keeles tuntud kui gerilja-, partisani- või viirusturundus on odava eelarvega ja ebatraditsiooniliste võtetega turunduslahendus. Selle eesmärgiks on panna inimesed ise kampaaniast rääkima ning nii öelda viiruslikul moel levida võimalikult laialdase publikuni. 

Geriljaturunduse kontseptsioon leiutati juba enne internetti ja sotsiaalmeediat – 1984. aastal  tutvustas turundaja Jay Conrad Levinson Guerilla marketingi terminit oma samanimelises raamatus. Raamatus kirjeldab ta viise traditsioonilistele reklaamivormidele vastu võitlemiseks, pakkudes selleks välja ebatraditsioonilisi võtteid. Sellel ajal olid suures kasvus raadio, televisioon ja trükimeedia, kus kajastatud reklaamidest oldi juba tüdinetud. Seetõttu soovitas Levinson teha kampaaniaid, mis oleksid šokeerivad ja ainulaadsed.

Viirusturunduses tuleb põhirõhk panna loovusele ja idee teostamisele ning reklaamsõnumi koostamisel keskenduda selle mõjule, et tulemuseks oleks kõrge levimisefektiivsus. Sõnum peaks tekitama niinimetatud suust suhu efekti, et inimesed kannaksid sisu ise edasi. Seetõttu on geriljakampaaniat tehes tulemuste saavutamine lihtsam kui traditsiooniliste meetoditega, kuna vähem kulub rahalist ressurssi ning kampaania liigub iseeneslikult laiema publikuni.

Mis on olulised võtmekohad, mida jälgida geriljaturundust tehes?

Inimestes tuleb tekitada üllatusefekt. Lahendus peaks olema selline, et sellest tahetakse teistele edasi rääkida.
● Vältima peaks eksitavaid reklaame, mis võivad viia valede järeldusteni. Sõnum tuleb korralikult läbi mõelda , et see oleks üheselt mõistetav.
● Raha ei ole niinimetatud viirusturunduse peamine investeering, panustada tuleb aega ja loovusesse. Mida rohkem kastist välja idee, seda parem.
Paista-hallist-massist-välja-turundus. Idee teostus peab olema selline, et ta ei kaoks teiste reklaamide vahele ära, vaid paistaks esimesena silma.
Mõtle uudisväärtuse peale. Millest meedia kirjutab? Ajakirjanike tähelepanu äratamiseks ja uudiskünnise ületamiseks tasub kampaaniasse kaasata mõni tuntud isik ning kindlasti peaks teema olema aktuaalne, mis mingil viisil inimesi mõjutab või mingit konflikti sisaldab.

Geriljaturunduse näiteid Eestist ja mujalt maailmast

Foto: Raigo Pajula/Postimees

K-kohuke – 2005. aastal enne kohalikke valimisi täitus Tallinna linnaruum roheliste plakatitega, suur valge K-täht keskel, äravahetamiseni sarnane Keskerakonna sümboolikaga. Toona võeti vahetult enne valimisi vastu seadusemuudatus, millega keelati poliitiline välireklaam aktiivse agitatsiooni perioodil. Kujunes välja suur skandaal, kus süüdistati parteid seaduse rikkumises, kuid tegelikult polnud tegemist Keskerakonna enda reklaamidega, vaid ettevõtte AS Kohuke uut kohukest tutvustavate plakatitega.

Foto: Marianne Liibert/Best Marketing

„Meri algab siit” – 2020. aasta suve lõpul tehti kampaania, mille raames märgistati Eesti 15 linnas ligi 1000 sademevee kaevuluuki kollaste ja valgete märgistega. Eesmärgiks oli teadvustada, millist ohtu endast kujutavad sademeveega Läänemerre sattunud sigaretikonid. Kampaania saavutas suurt edu sotsiaalmeedias, mis omakorda viis üle-eestiliste suitsukonide korjamise talguteni, kust võtsid osa väga palju tuntud eestlased ning kes võimendasid veelgi „Meri algab siit“ sõnumit.

Foto: Valens Research

UNICEF Dirty Water Vending Machine – 2010. aastal pani UNICEF kõige tihedama liiklusega New Yorki tänavatele automaadid, kust sai osta ühe dollari eest musta vett. Eesmärk oli tõsta teadlikkust, kuidas umbes 783 miljonil inimesel üle maailma puudub juurdepääs puhtale joogiveele. Kampaaniat kajastati üle kogu maailma.

Geriljaturundust ei tasu karta, vaid pigem näha selles võimalust levitada inimestele kordaminevat sõnumit, mis tekitaks palju kõneainet ning tooks ettevõtte teiste hulgast esile. Selleks, et teha edukas kampaania, tuleb kõikvõimalikud aspektid detailselt läbi mõelda ning panna inimesed üllatuma. Eestis on siiani geriljaturundust veel üpris vähe praktiseeritud, mistõttu on mõne unikaalse ideega enese kuuldavaks tegemine veelgi lihtsam.

Kui tunned, et sinagi võiksid välja tulla mõne täiesti teistmoodi turunduslahendusega, siis võta meiega julgelt ühendust ja mõtleme koos välja ühe vägeva geriljakampaania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *